sâmbătă, 5 septembrie 2009

Cum mananc si cum as vrea sa mananc

Cu cat avanseaza comertul asta naucitor, cu atat e mai greu sa gasesc sa cumpar alimente sanatoase, alimente care sa imi aduca aminte de rosiile pe care le culegeam din gradina cand eram copil sau de smantana care se forma in sticla de lapte pus la prins. Astazi am descoperit iaurturi bio la borcanel de sticla....insa tot cu arome de ceva, nu simplu si nu cu acel gust firesc si bun de iaurt.
Cum sa mananc stiu, teoretic, si am inceput deja de multa vreme o dieta sanatoasa si ordonata, insa mi-e greu sa fac rost de mancarea de care vreau sa ma bucur zi de zi. Cand merg in hypermarketuri ma simt la vanatoare, caut pe rafturi ceva cat mai fara conservanti, cat mai fara sare, grasimi inutile, e din ce in ce mai greu.
Si iar citesc in cartea d-lui doctor Menrath si incerc sa gasesc cai de mijloc intre ce spune el ca e bine sa mananci si ce gasesti de fapt sa mananci. Incerc sa mananc cat mai crud, cat mai neprelucrat, insa daca atunci cand stau acasa e usor, la birou....nu am ce face, eterna pizza vegetariana, eternele salate in care nu stiu cata sare a fost pusa dinainte si in final ajung la pufuleti :)).
Ma gandeam de ce nici un restaurant nu gateste dupa aceste norme simple si sanatoase, in asa fel incat sa comanzi fara grija si fara sa cercetezi suspicios mancarea inainte ( asa cum fac eu, eu miros mancarea inainte, o intorc pe toate partile si lumea se simte "atacata").
Cel mai tare m-am bucurat dupa ce am citit cartea asta e ca am scos din dieta mea niste lucruri pe care stiam ca le mananc aiurea, desi unii spuneau ca nu. Cat timp ma batea toata lumea la cap sa beau lapte ca sa am calciu, dupa ce am citit explicatiile atat de logice si simple, mi-am dat seama ca am intuit eu undeva ca laptele asta dulce face rau, dar trebuia sa beau, ca asa scria peste tot, sa bei lapte ca sa ai nivelul de calciu optim. Sau sa mananc carne ca sa nu ma anemiez....da, sigur, practic de cand mananc fara carne analizele nu mai imi arata nimic in neregula in zona anemiei, aveam insa un mic inceput de anemie cand mancam carne zilnic. Si medicul de familie ma punea sa mananc o friptura pe zi .....si cam asa faceam.
E un challenge mare....intre alimentele la care am acces si cele pe care vreau sa le mananc, nu inteleg de ce nici un producator de alimente nu face vreun efort sa produca si ceva bun. As inchide cateva fabrici de urgenta: Coca Cola, Pepsi, producatorii de chipsuri - se imbolnavesc copii zilnic din cauza acestor aberatii alimentare si nu le face nimeni nimic, nu se autosesizeaza nici o autoritate in domeniu.
I'm looking for healthy food!!! SOS

Niciun comentariu: